De Pijnackernaren Helpen Armenië ontvingen een mooie cheque uit handen van Lennart de Prieëlle. (foto Aad Willemse)
De Pijnackernaren Helpen Armenië ontvingen een mooie cheque uit handen van Lennart de Prieëlle. (foto Aad Willemse)

11.500 euro voor Armenië van PKN-kerken

Actueel 1.294 keer gelezen

Het Veertigdagenproject van de vier PKN-wijkgemeenten in Pijnacker en Delfgauw was dit jaar voor een project in Armenië. De opbrengst is bijna 12.000 euro.

Op zondag 21 april werd na de viering in De Acker het bedrag bekend gemaakt en de cheque uitgereikt. De uitreiking werd verricht door Lennart de Prieëlle, voorzitter van het College van Diakenen van de gezamenlijke wijkgemeenten. Er is een schitterend bedrag bijeengebracht via de wekelijkse collectes in De Acker, Kerk Delfgauw, de Ontmoetingskerk en de Dorpskerk. Via deze kerken is op zes of zeven zondagen 8.000 euro bijeengebracht. En rechtstreeks via de rekening van de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië kwam rond de 3.500 euro binnen; geld dat afkomstig is van kerkgangers. Al met al dus een opbrengst van 11.500 euro.
Het geld is voor een aantal gezinnen die vorig najaar moesten vluchten vanuit Nagorno-Karabach naar Armenië omdat buurland Azerbeidzjan met geweld de zogenoemde enclave innam. Daardoor moesten meer dan 100.000 mensen vluchten, omdat ze hun leven en voortbestaan niet meer zeker waren.
Nagorno-Karabach was als het ware een ‘stuk Armenië’ in Azerbeidzjan. De beide landen betwistten al heel lang wie er zeggenschap moest hebben over het gebied. Rond 1990 was er al een oorlog tussen beide landen over Karabach. Toen won Armenië. Maar toen in 2020 de strijd weer oplaaide, bleek Armenië al snel niet in staat het gebied te verdedigen. Destijds voorkwam Poetin erger maar najaar 2023 stond hij Azerbeidzjan toe het gebied in te nemen. De wereld stond er bij en keek er naar.
Dat hebben de Armeniërs gedurende de Eerste Wereldoorlog ook meegemaakt, toen het Ottomaanse Rijk een groot deel van Armenië innam. Wat toen West-Armenië was, is nu Oost-Turkije. Anderhalf miljoen Armeniërs vonden destijds de dood. Nog steeds strijdt Armenië voor de erkenning dat het volkerenmoord was. Genocide dus.
Zo ongeveer alle inwoners van Nagorno-Karabach zijn naar moederland Armenië uitgeweken. Veel mensen zijn bij familie opgevangen en proberen nu de draad van het leven weer op te pakken. Velen hebben bijna alles moeten achterlaten. En dan valt het niet mee om je oude vak weer te gaan uitoefenen. Je hebt immers wel spullen nodig.
Little Bridge, de ontwikkelorganisatie die vanuit Pijnacker-Nootdorp wordt gesteund, heeft twaalf gezinnen uitgekozen die met een bedrag van rond de duizend euro per gezin weer aan de slag kunnen. De een weer als kapper of lasser. De ander als schapenhouder of imker. En weer een ander als kweker van frambozen of een ander fruitsoort.
Dankzij de geweldige medewerking en betrokkenheid van de mensen van de vier PKN-gemeenten kunnen gezinnen en families weer wat gaan opbouwen op hun nieuwe woonplek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant