Wisseling van de wacht bij de Thorbeckelaan in Pijnacker.
Wisseling van de wacht bij de Thorbeckelaan in Pijnacker.

Een gezellig ritje met de Buurtbus Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.893 keer gelezen

Vorige week hebben we als Telstar/Eendracht op uitnodiging van chauffeur/bestuurslid Wim van Wijk een ‘rondje’ Buurtbus Pijnacker-Nootdorp gedaan. Met start en finish bij de Thorbeckelaan Pijnacker. Bij de vijver waar vroeger de Oranjevereniging Pijnacker stuntwerk liet zien.

De buurtbus, ofwel lijn 284, rijdt met twee bussen een route van ongeveer 48 kilometer door de hele gemeente Pijnacker-Nootdorp. De Buurtbus gaat iedere doordeweekse dag rond de klok van acht uur van start en er wordt gereden tot zes uur in de middag cq avond. Op de site www.buurtbuspijnacker.nl is de complete dienstregeling te zien van de lijnen 284a en 284b. Alle straatnamen en alle tijden staan op de minuut nauwkeurig vermeld. Natuurlijk doen de plusminus zeventig vrijwillige chauffeurs en chauffeuses er alles aan om zo stipt mogelijk te rijden, maar het kan altijd een paar minuten schelen.

Dienstverlenend
De chauffeurs zijn heel dienstverlenend bezig en helpen de mensen bij het instappen en uitstappen. Via de Meidoornlaan en de verkeersdrempels die daar liggen rijden we richting Winkelcentrum Ackershof. Daar hebben we de eerste instapper. Mevrouw Jannie Grootveld uit Delfgauw. Een goed gehumeurde positieve vrouw op leeftijd die het gebruikmaken van een gewone bus te gevaarlijk vindt, omdat ze moeilijk loopt en omdat ze bang is mis te stappen bij het instappen en uitstappen. Ze is een paar uur wezen winkelen in Pijnacker. Wim van Wijk helpt Jannie bij het instappen en het op de rem zetten van haar rollator die even later in een wat scherpe bocht toch even aan een eigen Buurtbusritje begint, in het open deel tussen de chauffeur en de stoelen. De ‘schade’ valt mee.

KPN
Intussen vertelt Wim van Wijk dat hij als gepensioneerde automatiseringsmedewerker bij de PTT en later de KPN het buurtbuswerk erg leuk vindt. Als bestuurslid en werver van nieuwe vrijwilligers doet Wim meer dan alleen twee uur per week een dienst draaien. Altijd heeft hij op donderdagmiddag de laatste rit, die om 16.00 uur begint en rond 18.00 uur eindigt. De dynamiek van het autorijden vindt Wim leuk, maar zeker ook de contacten met de passagiers, die van alle leeftijden zijn. In Delfgauw kijkt hij al een paar weken tevergeefs uit naar een jongen tussen de twaalf en de veertien jaar die met de Buurtbus op weg gaat naar de voetbaltraining bij TOGB. “Ik heb hem al een paar weken niet meer gezien en vraag me dan altijd af: waarom zie ik hem niet meer? Zo ben ik in de coronatijd heel wat oudere mensen als het ware kwijtgeraakt. Mensen die iedere week opstapten en daarna niet meer. Waar zijn ze allemaal gebleven denk ik wel eens.” Met Jannie Grootveld aan boord rijden we vanaf Winkelcentrum Ackershof naar het gemeentekantoor aan het Oranjeplein en dan weer terug naar Ackershof, langs Station Pijnacker-Centrum over het spoor richting Klapwijk en Tolhek. Vanaf station Pijnacker-Zuid gaan we dan over de N470 richting Delfgauw waar Jannie via een omweg de thuishaven bereikt, het wooncomplex voor senioren aan de Laan der Zeven Linden. Jannie vertelt onderweg dat ze ‘omrijden’ helemaal niet erg vindt. Ze ziet het als een uitje!

Auto ophalen
Intussen is in de nieuwe wijk Keijzershof een moeder met drie jonge kinderen ingestapt. Ook zij wordt bij het inladen van de kinderwagen keurig bijgestaan door chauffeur Wim van Wijk. De familie Klijn maakt er net als ‘gisteren’ een enkele rit van. De dag ervoor hebben ze de auto naar de garage in Delfgauw gebracht en zijn ze met de Buurtbus teruggekomen. En nu is het andersom: met de Buurtbus naar Delfgauw en met de nagekeken auto terug. Dit gezin reist niet standaard met de Buurtbus – mevrouw Klijn vindt dat te veel gedoe – maar zo incidenteel is het voor hen een prachtige voorziening. Als het gezin uitstapt, stapt een druk telefonerende vrouw in voor een heel kort stukje. Ze stapt nabij de Delftsestraatweg weer uit, om vandaar een volgende bus te nemen. Intussen is Miranda Remmerswaal ingestapt. Zij werkt bij Albert Heijn Delfgauw en woont in Klapwijk. Een omweggetje door Oude Leede heeft Miranda er graag voor over. Soms moet ze ’s morgens zo vroeg beginnen met het werk dat de Buurtbus nog niet rijdt. Dan moet ze wat anders bedenken! Door de hulp bij het instappen en uitstappen heeft Wim een lichte achterstand opgelopen op het routeschema – hij loopt een minuut of zes achter – maar door iets harder door Oude Leede te rijden, maakt hij de vertraging deels weer goed.

Naar Nootdorp
Wim rijdt vanaf de Klapwijkseweg het centrum van Pijnacker weer binnen en maakt dan vanaf Winkelcentrum Ackershof weer het rondje via de Julianalaan, langs de nieuwe Lidl en Bloei naar het gemeentekantoor en vervolgens langs de Schakelaar via de Meidoornlaan komt hij terug bij de plek van vertrek, de vijver bij de Nobellaan/Thorbeckelaan in Pijnacker-Noord. Vandaar gaat de rit naar Nootdorp. Lange tijd zijn er geen passagiers zodat we vrijuit kunnen praten over van alles en nog wat. De rit door Nootdorp gaat over de Oudeweg en via de Kievitsbloem rijden we de wijk Achter het Raadhuis binnen. Via de Gentiaan en de Hofweg bereiken we het metrostation bij de ‘s Gravenweg. Via De Poort gaat het langs SV Nootdorp en dan via het Oosteinde langs Veenhage naar Ipse de Bruggen/Craeyenburch, waar regelmatig mensen gebruik maken van de bus. Deze keer niet omdat het herfstvakantie is. Langs Winkelcentrum Parade en de Laan van Nootdorp gaan we richting Station Ypenburg. Daar is een moment van even halt houden tot het tijd is, maar meestal duurt dat halthouden heel kort, omdat er vertraging is ontstaan. Het is dus een moment om tijd in te halen. Ter hoogte van Parade stapt een jonge vrouw in. Ze werkt bij Apotheek Nootdorp en reist met de Buurtbus via de Poort van Nootdorp naar het metrostation Nootdorp vanwaar ze met de metro naar Rotterdam reist. Voor haar is de Buurtbus een uitkomst.

Laatste bestemming
Als ze is uitgestapt, volgt het laatste deel van de rit: langs de Oudeweg is de begraafplaats Sint-Janshof ‘de laatste bestemming’. Als laatste chauffeur van de donderdag tankt Wim de brandstoftank vol. Op één tank kan de Buurtbus twee dagen rijden. De Oudeweg/Noordweg en de N470 rijden heerlijk en de Oude Leedeweg ook maar zeker in de dorpscentra maken de drempels het er voor de chauffeur en de passagiers niet leuker op. In totaal zijn het er dus tweehonderd en meerdere malen ‘schrapt’ de onderkant van de auto over de bovenkant van een drempel. Wim van Wijk spreekt aan het eind van een redelijk gemiddelde score aan passagiers. Het zijn er wel eens twintig maar het zijn er ook wel eens vier, in twee uur tijd. Via dit artikel en andere wervende uitingen probeert de Buurtbus Pijnacker-Nootdorp wat meer bekendheid te krijgen. Het is niet alleen voor senioren. Sterker nog: het aantal jonge reizigers neemt toe. Ze kunnen via een OV-app heel snel lezen hoe laat de Buurtbus langs komt. Er zijn vaste stopplekken maar je kunt ook tussendoor op een redelijk veilige plek instappen en uitstappen. Even je had opsteken. De kosten zijn met 1,70 per rit goed te doen. Inchecken, betalen en uitchecken kan met de OV-chipkaart of via de telefoon met de app. Betalen met de bankpas kan ook. Met contant geld kan het niet. En dan zit de rit er op. Wim van Wijk roept tot slot passagiers op eens mee te reizen en te ervaren hoe het is. Mensen die willen komen of gaan rijden zijn altijd welkom. De bezetting is goed maar aan enthousiaste nieuwe mensen is altijd gebrek. Je kunt rijden tot je tachtig bent maar de uiterlijke instroomleeftijd is 73 lentes. 

Kijk voor meer informatie op de site: www.buurtbuspijnacker.nl. En stuur eventueel een mailtje!

Chauffeur Wim helpt Jannie met uitstappen.
De Buurtbus is voor mensen van alle leeftijden.
Even de administratie bijwerken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant