Afbeelding

Kliekjesdag

Column 797 keer gelezen

We zijn een zuinig volkje, niet alleen wij trouwens, maar in alle culturen zie je allerlei manieren om van restjes nog iets lekkers te maken. Om geld uit te sparen, om geen eten weg te hoeven gooien of omdat sommige gerechten, een beetje veranderd, gewoon een dag later nog lekkerder zijn.

En zo zal vast het idee van de Crompouce ontstaan zijn. Weet u wat ik bedoel? Er was iemand die zat te balen dat de croissantjes overbleven aan het eind van de dag. Toch 99 cent wat je weg moet gooien want de volgende dag knispert de Franse heerlijkheid niet meer in de mond. Maar wacht, wat nou als we hem opensnijden, er banketbakkersroom tussen smeren, deksel erop, afsmeren met chocolade of glazuur en je kunt er 2,95 euro voor vragen! En we noemen dat ludiek de Crompouce.

Dat mag niet iedereen hè, de ouwe opgeleukte croissant crompouce noemen, dus nu heet het hier Tompouce croissant. Steengoeie marketing! Wat zouden de Fransen hier van vinden? Hoe gaan die eigenlijk om met ouwe croissantjes? Ik ging op onderzoek uit en vond allereerst de grondregels hoe je om moet gaan met een croissantje. Onder geen beding snijdt men de croissant open en er mag al helemaal geen jam op gesmeerd worden! Jam mag alleen met boter op een stukje stokbrood. De croissant mag alleen gedoopt worden in koffie met melk of warme chocolademerk, laat staan dat je er room tussen gaat frotten.

Maar ook daar, in La Douce France, blijft wel eens een stapeltje croissantjes over en dan begint het. Dan wordt dat een Croissant aux amandes. De croissant wordt gevuld met een suikerstroop en een mengsel van poedersuiker, amandelmeel en eieren, dat goedje, eigenlijk amandelspijs, smeer je ook nog even bovenop, bedek het met amandelschaafsel, kwartiertje in de oven en dan poedersuiker eroverheen en je hebt een nieuwe lekkernij. Wat dat kost in Frankrijk? 1,70 euro. Dus alles bij elkaar opgeteld betalen wij hier veel te veel geld voor iets met de meest oetlullige naam die je je maar kunt bedenken wat eigenlijk alleen nog maar lekker is als je er een bak calorieën overheen gooit. En natuurlijk heb ik ze ook geprobeerd, die van de bakker zijn het lekkerst, ook het duurst. Maar dit weekend ga ik eens die Franse variant proberen te maken, al twijfel ik of er wat overblijft, want puur natuur zijn croissants het lekkerst.

Manuela Bijl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant